Eterična ulja i njihova primjena

Eterična ulja i njihova primjena

Eterična ulja su koncentrirani ekstrakti biljaka koji se dobivaju destilacijom, ekstrakcijom ili hladnim prešanjem različitih dijelova biljaka, poput cvjetova, lišća, kore, korijena ili plodova. Ova ulja su poznata po svojim mirisnim svojstvima, ali imaju i brojne druge koristi u aromaterapiji, kozmetici, medicini i kućanstvu.

Eterična ulja su bila u upotrebi već tisućama godina, te se koriste u tradicionalnoj medicini i terapiji diljem svijeta. 

Primjena eteričnih ulja

Eterična ulja mogu se koristiti na nekoliko različitih načina, ovisno o željenim učincima i namjeni. 

  1. Aromaterapija: Aromaterapija je metoda koja koristi mirise eteričnih ulja kako bi potaknula emocionalno, fizičko i mentalno blagostanje. Eterična ulja se mogu koristiti u aromaterapijskim difuzerima koji raspršuju mirisne čestice u zrak ili se mogu dodati u kupke ili obloge.
  2. Nanos na kožu: Neka eterična ulja mogu se nanositi izravno na kožu, ali ih je važno pravilno razrijediti s baznim uljem kako bi se izbjegla iritacija ili osjetljivost kože. Razrjeđivanje se obično provodi miješanjem nekoliko kapi eteričnog ulja s nosivim uljem poput kokosovog ulja, bademovog ulja ili ulja jojobe.
  3. Udisanje: Možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja na vlažnu krpu ili komad tkanine te je držati u blizini lica kako biste udisali miris. Ovo je brz način da se iskoriste terapijski učinci eteričnih ulja.
  4. Masaža: Dodavanje eteričnih ulja u masažno ulje može pojačati učinke masaže. Kombinacija masaže s eteričnim uljima može pomoći opuštanju mišića, smanjenju stresa i poboljšanju cirkulacije.
  5. Kozmetika: Eterična ulja se često dodaju u kozmetičke proizvode poput losiona, krema, šampona i balzama za usne radi poboljšanja mirisa i dodavanja terapijskih svojstava

Važno je napomenuti da se eterična ulja trebaju koristiti s oprezom i prema uputama, jer neka ulja mogu biti iritantna ili alergena za određene ljude. Također, neka eterična ulja nisu prikladna za trudnice, dojilje, djecu ili osobe s određenim zdravstvenim stanjima. Prije korištenja bilo kojeg eteričnog ulja, preporučljivo je konzultirati se s aromaterapeutom ili stručnjakom za sigurnu upotrebu. Također, treba izbjegavati gutanje većih količina eteričnih ulja jer mogu biti toksični.

Popularna eterična ulja i njihovo djelovanje

  1. Lavanda, jedno od najpoznatijih eteričnih ulja, koristi se već stoljećima zbog svojih umirujućih svojstava. Smatra se da je lavanda bila omiljena među starim Egipćanima, Rimljanima i Grcima zbog svog opuštajućeg mirisa.
  2. Eukaliptusovo ulje, popularno po svojim ljekovitim svojstvima za disanje, može biti štetno za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Njihov organizam ne podnosi eukaliptol, aktivni sastojak eukaliptusovog ulja.
  3. Ružmarinovo ulje ne samo da može pomoći u poboljšanju koncentracije i pamćenja, već se tradicionalno koristi i kao prirodni konzervans zbog svojih antimikrobnih svojstava.
  4. Ulje čajevca je snažno antimikrobno sredstvo koje se koristi za tretiranje akni, gljivičnih infekcija kože i uboda insekata. Također je poznato po svojim repelentnim svojstvima protiv insekata.
  5. Citronela se često koristi kao prirodni repelent protiv komaraca zbog svojeg specifičnog mirisa koji odbija insekte. Osim toga, citronela također može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
  6. Bergamotovo ulje, koje se dobiva iz kore ploda bergamota, često se koristi u aromaterapiji radi svojih osvježavajućih i stimulativnih svojstava. Smatra se da potiče osjećaj sreće i blagostanja.
  7. Ulje ylang-ylanga, koje se dobiva iz cvjetova stabla ylang-ylanga, tradicionalno se koristi za poticanje seksualne želje i poboljšanje libida.
  8. Geranij ulje, poznato po svojem cvjetnom mirisu, također se koristi kao prirodni tretman za regulaciju hormona kod žena i ublažavanje simptoma PMS-a.
  9. Pepermintovo ulje može pomoći u ublažavanju mučnine, glavobolja i probavnih problema poput nadutosti i grčeva.
  10. Ulje limuna, osim što ima svjež i citrusan miris, također se koristi u čišćenju zbog svojih antibakterijskih svojstava te može potaknuti osjećaj energije i svježine.

Postupak dobivanja eteričnih ulja

Destilacija, ekstrakcija i hladno prešanje su tri različita postupka ekstrakcije eteričnih ulja iz biljaka. Svaki od ovih postupaka ima svoje specifičnosti i koristi se ovisno o vrsti biljke, dijelu biljke koji se koristi i željenom krajnjem proizvodu.

  1. Destilacija: Destilacija je najčešći način dobivanja eteričnih ulja. Postupak destilacije uključuje zagrijavanje biljnog materijala u vodi kako bi se stvorila para. Para prolazi kroz hladnu površinu (rebrasti kondenzator) gdje se kondenzira i pretvara u tekućinu. Ovaj tekući kondenzat sastoji se od eteričnih ulja i vode. Budući da se eterična ulja ne miješaju s vodom, mogu se odvojiti i koristiti kao gotov proizvod.

  2. Ekstrakcija: Ekstrakcija se koristi za biljke koje ne podnose visoke temperature ili koje ne daju dobre rezultate destilacijom. Postupak ekstrakcije uključuje upotrebu organskih otapala poput etanola ili heksana kako bi se iz biljke izvukla ulja i drugi spojevi. Nakon ekstrakcije, otapalo se isparava, ostavljajući iza sebe koncentrirani ekstrakt eteričnih ulja.

  3. Hladno prešanje: Hladno prešanje se obično koristi za ekstrakciju ulja iz plodova ili sjemenki biljaka. Ovaj postupak uključuje mehaničko stiskanje biljnog materijala kako bi se oslobodila ulja. 

Nahrin eterična ulja

Cijeli asortiman Nahrin eteričnih ulja je 100% prirodan te sadrži najkvalitetnija eterična ulja koja su destilirana u strujama pare u švicarskim laboratorijima. Sva eterična ulja su bez kemikalija, pesticida ili derivata.

Parna destilacija omogućuje dobivanje visokokvalitetnih eteričnih ulja bez izlaganja biljnog materijala ekstremnim temperaturama, što može rezultirati gubitkom osjetljivih spojeva ili promjenom mirisa. Ovaj proces često se koristi za osjetljive biljke poput lavande, ruže ili kadulje, kako bi se osigurala najbolja kvaliteta i učinkovitost eteričnih ulja.