Izgradnja zdrave crijevne flore

Izgradnja zdrave crijevne flore

Zašto su crijeva toliko važna za naše zdravlje?

“Sve bolesti počinju u crijevima” Hipokrat

Crijevna flora daje važan doprinos zdravlju crijeva. Uglavnom se sastoji od različitih sojeva bakterija, ali i virusa i gljivica. Kad se rodimo, naša prethodno sterilna crijeva najprije se naseljavaju mikroorganizmima. Većina ih se nalazi u debelom crijevu. Dugo je njihova važnost bila potpuno podcijenjena, jer probiotičke bakterije imaju mnogo više funkcija od samo pomaganja u probavi. Oni aktiviraju imunološke reakcije u cijelom tijelu, uključujući aktivaciju određenih imunoloških stanica. Zapravo, crijeva se smatraju sjedištem imunološkog sustava. Studije su također pokazale da posebno sastav crijevne flore ima ogroman utjecaj na mentalnu vodljivost i naše emocije.


Koje funkcije ima crijevna flora?

  • Podržava imunološki sustav
  • Podržava probavu
  • Zaštita i opskrba crijevne sluznice
  • Održavanje crijevne barijere
  • Podržava detoksikaciju

Što slabi crijeva?

Antibiotske terapije: Antibiotici uništavaju bakterije i ne prave razliku između korisnih i štetnih bakterija. Tijelu su potrebni mjeseci da obnovi crijevnu floru. Tijekom tog vremena, mnogi od oboljelih osjećaju se umorno, slabe u sposobnosti i pate od probavnih problema.

Stres: Dugotrajni stres može oslabiti crijevnu floru. Nasuprot tome, zdrava crijevna flora osigurava povećanu otpornost na stres.

Neuravnotežena prehrana:

  • Hiperacidifikacija uzrokovana prehranom s puno šećera i proizvoda od bijelog brašna, visokim udjelom životinjskih masti, brzom hranom i malo vlakana
  • Malo probiotičke i prebiotičke hrane
  • Neredoviti obroci

Kako mogu izgraditi crijevnu floru?

U osnovi, uravnotežena prehrana s puno vitalnih tvari najbolji je način da podržite svoju crijevnu floru.

Probiotičke namirnice:

  • Miso, kiseli kupus, kimchi, jogurt, kefir
  • Visokokvalitetni probiotici u obliku dodataka prehrani (npr. Nahrin ProBio Complex )

Prebiotička hrana:

  • Mahunarke kao što su slanutak, grah, leća ili grašak
  • Proizvodi od cjelovitih žitarica, zobene pahuljice
  • Orašasti plodovi, jezgre i sjemenke kao što je laneno sjeme
  • Chia sjemenke
  • Voće kao što su jabuke, šljive, kruške
  • Povrće kao što su artičoke, komorač, šparoge, luk

Pijte dovoljno:

  • Osnovno pravilo je: 1,5 do 2 litre tekućine dnevno, po mogućnosti vode ili nezaslađenog biljnog čaja (npr. Nahrin Ice Tea ).

Namirnice bogate vlaknima:

  • Prebiotičke namirnice
  • Otporan škrob: Kada je hrana bogata škrobom (tjestenina, riža, krumpir), struktura škroba se mijenja kada se ohladi. Postaje ono što je poznato kao otporni škrob, što je jedno od vlakana. Otporni škrob dospijeva u debelo crijevo neprobavljen i služi kao hrana korisnim crijevnim bakterijama.
 

Dodatni savjeti za dobrobit želuca i crijeva

  • Jedite polako

    Budite svjesni vizualnog i okusnog izgleda hrane i pića.

    Jedite polako

  • Dovoljno vremena

    Odvojite dovoljno vremena za svoje obroke.

    Dovoljno vremena

  • Temeljito žvakati

    Temeljito žvačite kako bi vaš želudac lakše razgradio hranu na dijelove.

    Teneljito žvakati

  • Izbjegavajte ometanje

    Smetnje (kao što su pametni telefoni ili televizija) znače da često jedemo više nego što želimo.

    Izbjegavati ometanje