Vitamin D3 - Sunčev vitamin za zdrave kosti i snažan imunološki sustav

Vitamin D3 - Sunčev vitamin za zdrave kosti i snažan imunološki sustav

Naše tijelo ovisi o redovitom unošenju odgovarajuće količine vitamina. Potrebu za vitaminom D djelomično zadovoljavamo vlastitom proizvodnjom u tijelu putem kože, stimulirane sunčevim zračenjem. Nedostatak vitamina D posebno je izražen u mjesecima s manje sunčeve svjetlosti, a niski nivoi često dovode do simptoma poput umora i slabosti mišića.

Vitamin D

Vitamin D je topiv u mastima, što omogućuje njegovo skladištenje u tijelu (u jetri i masnom tkivu). Apsorpciju vitamina potiče unos masti putem hrane. Osim toga, vitamin D je osjetljiv na svjetlost i kisik.

Razlika između vitamina D3 i D2

Vitamin D3 i D2 su osnovne forme vitamina D. D2 (ergokalciferol) nastaje izlaganjem određenih gljivica UV svjetlu, dok koža stvara D3 (kolekalciferol) iz kolesterola. D3 je bioraspoloživiji i učinkovitiji od D2.

Dva oblika vitamina D u hrani

 • Vitamin D3: Prisutan posebno u životinjskim proizvodima

 • Vitamin D2: Prisutan posebno u biljkama

Preporučeni dnevni unos vitamina D

 • Dojenčad (1. godina): 400 IU/dan (10 mcg/dan)

 • Djeca (2. i 3. godina): 600 IU/dan (15 mcg/dan)

 • Osobe od 3 do 60 godina, trudnice i dojilje: 600 IU/dan (15 mcg/dan)

 • Osobe od 60 i više godina: 800 IU/dan (20 mcg/dan)  

  IU = međunarodne jedinice. 1 μg = mikrogram = 1/1000 miligrama

  Funkcije vitamina D3

  Funkcije vitamina D3 uključuju poticanje apsorpcije kalcija i fosfata u crijevima, potporu u ugradnji kalcija i fosfata u kosti, regulaciju metabolizma kalcija i fosfata te ključnu ulogu u očuvanju zdravih kostiju, zuba i funkcije imunološkog sustava. Također, sudjeluje u procesu razvoja mišića.

  Dovoljna opskrba vitaminom D

  Tijelo proizvodi vitamin D u koži pod utjecajem UV-B zračenja. Dnevno izlaganje suncu od nekoliko minuta može zadovoljiti većinu potreba. Potrebe ovise o tipu kože, dobi i trajanju izlaganja suncu. Nanošenje kreme za sunčanje utječe na smanjenje proizvodnje vitamina D od strane tijela.

  Nedostatak i predoziranje

  Nedostatak može uzrokovati umor, slabost i bolove u kostima. Pretjeran unos može dovesti do visokih razina kalcija u krvi sa simptomima poput srčanih aritmija, slabosti i glavobolje.

  Izloženost suncu

  Najpovoljnije razdoblje za proizvodnju vitamina D je od ožujka do listopada. U kasnu jesen, zimu i rano proljeće, sunce je obično preslabo da bi koža proizvela dovoljno vitamina D. 

  Primjerice, osobama koje su normalno osjetljive na UV zračenje i imaju srednje svijetlu put preporučuje se izlaganje suncu tijekom svibnja, ili ujutro (od 9 sati) 30 minuta, u podne (od 12 sati) ili poslijepodne (od 15 sati) 10 minuta. Preporučuje se održavanje uspravnog stava s izloženom kožom lica, šaka i ruku sunčevim zrakama.

  Vitamin D3 dodatak prehrani

  Ako unos putem kože i prehrane nije dovoljan, preporučuje se dodatak vitamina D3. Nahrin kapsule vitamina D3 proizvode se u Švicarskoj prema visokim standardima kvalitete.