Prehrambeni trendovi 2024. (Food Report 2024.)

Prehrambeni trendovi 2024. (Food Report 2024.)

Naša kultura prehrane se mijenja

Prehrambeni trendovi se neprestano mijenjaju. Oni odražavaju želje potrošača i pokazuju promjene vrijednosti u poljoprivredi, proizvodnji hrane i gastronomiji. Food Report 2024. poznate istraživačice trendova Hanni Rützler pokazuje koji su trendovi i kontratrendovi trenutno aktualni. Mi u Nahrinu s talno pratimo taj dinamičan razvoj jer nam pruža ključne informacije za daljnji razvoj proizvoda i oblikovanje našeg asortimana.Za vas smo saželi 10 prehrambenih trendova za 2024.


Biljna hrana

Ekološka svijest potiče rast biljne prehrane, s mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima, algama i gljivama kao ključnim sastojcima.


Skoro dobro

Brza hrana dobiva kvalitativno unapređenje, koristeći regionalne, organske i svježe sastojke kako bi odgovorila na potražnju za zdravijim opcijama. 


Vegurmani

Vegetarijanska i veganska prehrana postaju sve sofisticiranije. Kulinari svjesno izbjegavaju meso i ribu i od proizvoda isključivo biljnog podrijetla stvaraju kvalitetna jela kojima ne nedostaje užitka životinjskog podrijetla.


Carneficionados

Potrošači i proizvođači mesa postaju svjesni negativnih učinaka tvorničkog uzgoja i velike potrošnje mesa. Oslanjaju se na meso iz održive proizvodnje koja je prilagođena životinjama. U fokusu su poštivanje životinja i svjesna obrada mesa.


Pravi Svejedi

Pravi svejedi znatiželjni su glede kulinarske raznolikosti i vole isprobavati egzotične stvari poput insekata, algi i puževa. Vrlo su otvoreni za inovacije u hrani kao što je in vitro meso.


Brutalno lokalno

Ovaj trend regionalizam dovodi do ekstrema kuhajući isključivo s namirnicama iz bližeg okruženja. Riječ je o stavljanju lokalnih proizvoda i sezonalnosti u prvi plan. Kuhinja odnosno proizvođač u potpunosti se bazira na mogućnostima regije.


Glokalno

Kao odgovor na globalizaciju, lokalne strukture opskrbe postaju sve važnije. Kombinacija globalnog razmišljanja i lokalnog djelovanja rezultira novim poštovanjem prema lokalnim proizvodima i proizvođačima.


Ženski znalci

Ženski ukus i uloga žene u gastronomiji postaju sve važniji. Žene sve više utječu na kulturu jela i pića kao kuharice, vinarke, poduzetnice i sommelierke.


Zero waste i kružna hrana

Bacamo previše hrane. Društvo postaje sve svjesnije ovog otpada. Trend Zero Waste usmjeren je na izbjegavanje otpada. Circular Food fokusira se na cijeli ciklus prehrambenih proizvoda: proizvodite manje, koristite što je više moguće i na kraju bacajte još manje. U skladu s gastronomskim pristupima od nosa do repa ili od lista do korijena.


Regenerativna hrana

Regenerativna poljoprivreda promiče zdrava tla i pomaže obnoviti prirodni ciklus ugljika. Poljoprivreda se prilagođava očuvanju i poboljšanju tla kroz plodored i druge metode. Uzgoj mahunarki posebno može pridonijeti hitnoj obnovi polja.


Nahrin ostaje u koraku s vremenom

S velikim zanimanjem pratimo aktualne trendove i kretanja na tržištu. Uzimamo u obzir sve veću popularnost hrane biljnog podrijetla sa širokim veganskim ili vegetarijanskim rasponom i povezanim idejama za recepte. Naše kapsule za kavu koje se mogu kompostirati doprinose nultom otpadu i čistoj savjesti. Pažljivim planiranjem, proizvodnjom na zahtjev i izravnom otpremom s proizvodnog mjesta u Sarnenu, optimiziramo korištenje resursa i smanjujemo zalihe na minimum.