Ojačajte svoj imunološki sustav dodacima prehrani

Ojačajte svoj imunološki sustav dodacima prehrani

Kada se prehladimo ili dobijemo gripu, često smo paralizirani i razmišljamo "zašto sad?" Ali iskreno, postoji li stvarno pravo vrijeme? Kako zapravo funkcionira naš imunološki sustav i što možemo učiniti da dobro prebrodimo sezonu prehlade i gripe?

Neki isprobani i provjereni kućni lijekovi obećavaju brzo ublažavanje simptoma. Uz nekoliko savjeta i trikova možete održivo ojačati svoju obranu i imunološki sustav.

Visokokvalitetni dodaci prehrani, kao što su naši voćni Narosan multivitaminski pripravci od borovnice, crvenih bobica i narančekapsule vitamina D3 s kalcijem, Napitak od artičoke ili naše Acerola s dodatkom crnog ribiza kapsule, također mogu podržati vaš imunološki sustav.

 

Dodaci prehrani podržavaju vaš imunološki sustav

Optimalna opskrba hranjivim tvarima ključna je za snažan imunološki sustav. Nažalost, ne hranimo se uvijek uravnoteženo. U švicarskoj populaciji postoji rizik od manjka vitamina D, omega-3 masnih kiselina, selena i cinka. Pogotovo kod starijih ljudi. Ciljani dodatak prehrani ovdje može imati smisla. Sljedeće hranjive tvari i doze preporučuju stručnjaci kao dodatke prehrani za odrasle osobe koje ne mogu održavati uravnoteženu prehranu prema švicarskoj prehrambenoj piramidi. Ove količine ne smiju se prekoračiti dnevno:

  

Dnevne količine vitamina

 

Zašto se razbolimo?

Hoće li neka bolest (npr. gripa, prehlada uzrokovana virusima ili bakterijama) izbiti i kako će napredovati ovisi o radu našeg imunološkog sustava. Ako je naša obrana jaka i netaknuta, ne primjećujemo infekciju patogenom. Međutim, ako je tijelo oslabljeno ili poremećeno, postajemo bolesni jer je tijelo preplavljeno patogenom ili se ne može dovoljno brzo izboriti s njim.

 

Dva sustava imunološke obrane

Nespecifična imunološka obrana
U osnovi se okreće protiv svega što je u tijelu prepoznato kao "strano".

Specifična imunološka obrana

Nastaje nakon kontakta s određenim patogenom. Stvaraju se memorijske stanice i antitijela koja omogućuju brzu i ciljanu obrambenu reakciju u slučaju ponovnog kontakta s istim uzročnikom. To je i razlog zašto se ne možemo drugi put zaraziti istim virusom nakon preboljele virusne bolesti. Naravno i tu ima izuzetaka. Bakterije se, s druge strane, ponašaju drugačije i možemo se uvijek iznova zaraziti istom bakterijom.

 

Koja je razlika između bakterija i virusa?

Bakterije napadaju naše tijelo i, baš poput ljudskih stanica, mogu se samostalno razmnožavati diobom stanica.

Virusi, međutim, ne. Virusi napadaju naše stanice i tamo mijenjaju genetske informacije.

 

Koji organi pripadaju imunološkom sustavu?

  • Sluznica nosa i grla
  • bademi
  • Limfni čvorovi
  • Thymus
  • slezena
  • Debelo crijevo
  • Sluznica mjehura i genitalnih organa
  • Koštana srž
  • Koža

 

Kako naše ponašanje pozitivno utječe na imunološki sustav?

Individualnim stilom života i vlastitim ponašanjem izravno utječemo na svoj imunološki sustav. Sljedeće preventivne mjere podržavaju imunološki sustav:

  1. Dovoljno sna
    Optimalno trajanje sna za odrasle osobe između 26 i 64 godine je između 7 i 9 sati. Važnu ulogu ne igra samo trajanje, već i kvaliteta sna. Četiri savjeta za miran san:

    Bez televizije, prijenosnog računala ili mobitela u spavaćoj sobi

    Plave valne duljine svjetlosti emitirane s ekrana sprječavaju oslobađanje melatonina, “hormona sna”. Ovaj hormon regulira faze budnosti u ljudskom tijelu i čini vas umornim kada padne mrak.

    Blokirajte negativne misli
    Ne unosite probleme, brige i negativne misli u spavaću sobu. Ako vam je to teško, možete isprobati autogeni trening 30 minuta prije spavanja.

    Bez alkohola
    Iako je puno lakše zaspati, puno je vjerojatnije da ćete se probuditi u drugoj polovici noći. To je zato što u tijelu nakon nekoliko sati počinje neka vrsta "povlačenja alkohola".

    Zračenje prostorija
    Prozračite prostoriju u kojoj spavate bar 5 minuta. Dkako biste unijeli svježi zrak i poboljšali uvjete za miran san.

  2. Odlazak u saunu
    Redovito sauniranje jedna je od preventivnih mjera za smanjenje stresa. Jer stres povećava vjerojatnost bolesti. Visoka vlažnost (osobito parna sauna) vlaži našu sluznicu. To posebno pomaže plućima da se obrane od patogena.

  3. Šetnje na svježem zraku
    pomažu pri mršavljenju i popravljaju raspoloženje, jačaju imunološki sustav i pokreću cirkulaciju. Mozak se također opskrbljuje kisikom.

  4. Uravnotežena prehrana i puno pića
    SGE (Švicarsko društvo za prehranu) preporučuje pijenje 1 – 2 litre nezaslađenih pića dnevno. Ova 3 savjeta će vam pomoći: Stavite vrč za vodu na vidljivo mjesto i ponovno ga napunite čim se isprazni. Uvijek imajte bocu vode sa sobom kada ste u pokretu. Postavite bilješke podsjetnika ili budilice/tajmere.

  5. Ravnoteža, zadovoljstvo, pozitivan stav prema životu
    Svatko ima svoju strategiju kako smanjiti stres i biti zadovoljan i sretan. Evo par savjeta od nas: progresivno opuštanje mišića, joga, obavljanje zadataka odmah i bez odgađanja, opuštajuća glazba, osvještavanje barem 1 pozitivne stvari svaki dan.

  6. Redovito perite ruke
    Većina zaraznih bolesti prenosi se preko ruku, stoga je redovito pranje ruku vrlo važno, posebno kada se vraćate kući iz kupovine. Ovo je da zaštitite sebe i svoju obitelj.

  7. Redovita tjelovježba ili sportsko
    Trčanje, hodanje, plivanje. Izađite na svjež zrak, vježbajte. Ovo pokreće vaš organizam.