Nije svaka masnoća loša: što stvarno utječe na kolesterol?

Nije svaka masnoća loša: što stvarno utječe na kolesterol?

Kada laboratorijski nalazi pokažu povišene vrijednosti kolesterola, većina ljudi poseže za brzim rješenjem: izbacivanjem jaja, mesa i svih masnoća iz prehrane. No, moderna znanost potvrđuje da pravi problem ne leži u masnoći – već u neravnoteži prehrane i načina života.

U ovom tekstu razbijamo mitove i donosimo vam praktične savjete kako podržati zdravlje srca i jetre – prirodno, hranom.

Kolesterol – nužan i važan za zdravlje

Kolesterol nije neprijatelj – to je tvar koju naše tijelo samo proizvodi jer mu je potrebna:

  • za proizvodnju hormona (poput estrogena i testosterona),
  • za izgradnju staničnih membrana,
  • za stvaranje žučnih kiselina koje pomažu probavi.

 

Problem nastaje kad se poveća količina LDL ("lošeg") kolesterola, osobito ako su istovremeno povišeni trigliceridi – često rezultat prehrane bogate rafiniranim šećerima i bijelim brašnom.

Neprijatelj kolesterola nije masnoća – već šećer

Znanstveno je potvrđeno: glavni krivci za poremećaje lipida u krvi često su:

  • industrijski sokovi i zaslađena pića,
  • glukozno-fruktozni sirup (skriven u mnogim "voćnim" proizvodima),
  • bijeli kruh, peciva i tjestenine,
  • slatkiši, keksi i grickalice.

 

Kada unosimo višak šećera, jetra taj višak pretvara u masti koje se talože u jetri i masnim stanicama – što može dovesti do nealkoholne masne jetre (NAFLD).

Što uključiti u prehranu za regulaciju kolesterola i zdravlje jetre?

1. Hrana bogata zdravim mastima

  • maslinovo ulje (hladno prešano)
  • avokado
  • orašasti plodovi i sjemenke
  • plava riba (losos, skuša, sardine)
  • jaja
  • Napomena: Čak i domaći špek, u malim količinama i u kontekstu uravnotežene prehrane, nije nužno štetan. No, prioritet neka budu biljne i omega-3 masnoće

2. Topiva i netopiva vlakna

  • zobene pahuljice, chia sjemenke
  • artičoka, brokula, prokulice
  • jabuke, kruške, šljive
  • mahunarke

 

Vlakna pomažu izlučivanju viška kolesterola iz tijela i reguliraju probavu.

3. Biljna rješenja za zdravu jetru i bolju probavu

  • maslačak, čičak, artičoka, kurkuma
  • zeleni čajevi i biljni napici s detoksikacijskim učinkom

 

Biljni ekstrakti koji potiču proizvodnju i izlučivanje žuči olakšavaju posao jetri i pomažu u metabolizmu masti.

4. Voda, voda, voda

Jetra ne može pravilno funkcionirati bez dovoljne hidratacije. Dnevni unos tekućine (voda, biljni čajevi, juhe) ključan je za učinkovitu detoksikaciju.

Preporuka iz Nahrin asortimana

Kako bi prirodna regulacija kolesterola bila još učinkovitija, Nahrin nudi proizvode koji podržavaju zdravlje jetre i kardiovaskularnog sustava:

Zdrav kolesterol dolazi iz ravnoteže

Umjesto restriktivnih dijeta i straha od hrane, pravo rješenje je: povratak jednostavnoj, cjelovitoj prehrani, s dovoljno zdravih masnoća, vlakana, gorkih biljaka i kretanja.

Kolesterol nije nešto što se “napada” – već nešto što se uravnotežuje – iznutra prema van.