Anemija: uzroci, simptomi i liječenje

Anemija: uzroci, simptomi i liječenje

Jeste li ikada osjetili duboki umor koji ne nestaje čak ni nakon dobrog noćnog sna? Ako uz to osjećate i vrtoglavicu, imate hladne ruke i noge ili glavobolju, moguće je da imate anemiju.

U ovom članku otkrit ćete koji su uzroci anemije, kako ju prepoznati i liječiti. 

Što je anemija i na što utječe?

Anemija je karakterizirana nedostatkom dovoljno crvenih krvnih stanica za prijenos potrebnog kisika kroz tijelo ili niskom razinom hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica. Hemoglobin je protein bogat željezom koji krvi daje tamnu boju i odgovoran je za prijenos kisika iz pluća u tijelo.

Kada patimo od anemije, cijelo tijelo ulazi u fazu letargije zbog nedostatka kisika. Neke funkcije prelaze u način rada za uštedu energije, uzrokujući iznenadni i duboki umor ili iscrpljenost koji se ne popravlja odmaranjem.

Moramo imati na umu da sama prisutnost umora nije jasan pokazatelj anemije, budući da može imati druge uzroke, preporučljiv je odlazak liječniku na kompletan pregled.

Koji su simptomi?

Kao što smo već spomenuli, anemiju karakterizira umor ili iscrpljenost, no ovisno o težini mogu se pojaviti i ovi simptomi:

  • Slabost
  • Blijeda ili žućkasta koža
  • Nepravilan rad srca
  • Teškoće u disanju
  • Vrtoglavica ili ošamućenost
  • Bol u prsima
  • Hladne ruke i noge
  • Glavobolje

 

Anemija, sa svim ili nekim od ovih simptoma, može se pojaviti iznenada ili progresivno tijekom vremena. U situacijama kada je njezina prisutnost dolazi postepeno, možda je ne primijetimo jer se tijelo prilagođava.

Možemo reći da što su simptomi jači i ako se pojavljuju uz minimalan napor, radi se o akutnijoj anemiji.

Što je uzrok anemije?

Prije svega, važno je pojasniti da anemija nema jedan uzrok i ne postoji samo jedan tip. Ovisno o njezinom uzroku, anemiju možemo svrstati u sljedeće tipove:

  1. Hemolitička anemija: Bijele krvne stanice prebrzo se razgrađuju, što može biti zbog imunološkog sustava koji uništava crvene krvne stanice ili zbog nasljednih faktora kao što je talasemija.

  2. Aplastična anemija: Crvene krvne stanice stvaraju se presporo ili se više ne proizvode zbog infekcije ili bolesti.

  3. Anemija zbog nedostatka željeza: Javlja se zbog nedostatka željeza u prehrani.

  4. Anemija zbog nedostatka vitamina B12: Javlja se zbog nedostatka vitamina u prehrani ili zbog nemogućnosti tijela da asimilira vitamin B12.

Također, moramo spomenuti i još jedan očitiji uzrok anemije – gubitak krvi. U tim slučajevima to može biti zbog krvarenja iz rana ili menstrualnog krvarenja.

Anemija u trudnoći

Anemija je relativno česta pojava među trudnicama. To je često posljedica povećane potrebe za željezom tijekom trudnoće, jer se željezo koristi za proizvodnju dodatnih crvenih krvnih stanica koje su potrebne za podršku rastućem djetetu i za povećanu cirkulaciju krvi u tijelu trudnice.

Nedostatak željeza najčešći je uzrok anemije kod trudnica, iako mogu postojati i drugi uzroci. Stoga je važno da trudnice redovito prate svoje zdravlje tijekom trudnoće i da slijede preporuke liječnika o prehrani i unosu dodataka prehrani kako bi osigurale dovoljan unos željeza i ostalih važnih hranjivih tvari.

Kako možemo liječiti anemiju?

Neke se vrste anemije ne mogu izliječiti, ali u svim slučajevima prvi korak je uravnotežiti sve čimbenike koji uzrokuju anemiju. U slučaju anemije uzrokovane nedostatkom željeza, liječnik će vam vjerojatno propisati dodatak željeza i eventualno multivitaminski dodatak.

Jedan od ključnih čimbenika je prehrana. Bez obzira na vrstu anemije, adekvatna prehrana uvijek će biti od velike pomoći u borbi protiv njezinih simptoma. Neke od esencijalnih namirnica su nemasno meso, tjestenina, blitva, jaja ili orašasti plodovi, uz sve namirnice obogaćene željezom. Kod proizvoda obogaćenih željezom poželjno je da ono bude organsko jer ga tijelo lakše asimilira.

Primjer takvog proizvoda je prirodni multivitaminski sirup Narosan Borovnica koji je obogaćen organskim željezom kako bi vam osigurao vitamine i željezo koje vaše tijelo treba. Ukusan prirodan način da osigurate dovoljan unos željeza koji će vam pomoći da povratite svu svoju energiju.