Ako tražite zdrav, hranjiv i jednostavan recept za kruh, ovaj kruh od zobi i sjemenki bez brašna i kvasca savršen je izbor! Ovaj gusti, zasitan i veganski kruh pun je vlakana, proteina, zdravih masnoća i mikronutrijenata poput željeza, kalcija, magnezija i cinka. Uz to, recept je potpuno bez ulja i šećera, a za pripremu su vam potrebni samo osnovni sastojci iz smočnice.
Sastojci
Za pripremu ovog ukusnog kruha trebat će vam:
- 180 g (2 šalice) zobenih pahuljica
- 100 g (¾ šalice) suncokretovih sjemenki
- 80 g (¾ šalice) mljevenih lanenih sjemenki
- 50 g (⅜ šalice) bučinih sjemenki
- 30 g (3 ½ žlice) chia sjemenki
- 30 g (⅓ šalice) psyllium ljuskica
- 1 žličica soli
- 400 ml (1 ⅔ šalice) tople vode
- 1 žlica jabučnog octa
- 2 žličice Basico praha
Savjeti:
- Zobene pahuljice (koristite certificirano bezglutenske ako je potrebno)
-
Sjemenke:
- Sjemenke lana (mljevene, za vezivanje smjese)
- Sjemenke chia (pomažu u vezivanju)
- Bučine sjemenke
- Suncokretove sjemenke
- Po želji možete dodati i sezam, konopljine sjemenke ili pinjole.
- Psyllium ljuskice (neizostavni sastojak za teksturu i vezivanje – nema zamjene za ovaj sastojak!)
- Sol (za poboljšanje okusa). Ukoliko želite pojačati okus svog kruha možete dodati i Nahrin Mješavinu začina s morskom soli
- Topla voda (važno je da bude vruća kako bi aktivirala psyllium i lanene sjemenke)
- Jabučni ocat (možete koristiti i drugi, ali jabučni ocat blago omekšava smjesu)
- Nahrin Basico - topljivi praškasti dodatak prehrani na bazi soli kalcija, kalija, magnezija, selena, željeza, cinka, mangana i bakra. Redovita uporaba Basica opskrbljuje vasš organizam važnim mineralima i elementima u tragovima.
Priprema korak po korak
- Pomiješajte suhe sastojke: U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, mljevene lanene sjemenke, chia sjemenke, psyllium ljuskice, bučine i suncokretove sjemenke te sol.
- Dodajte mokre sastojke: Ulijte toplu vodu i jabučni ocat te promiješajte drvenom kuhačom. Kad se smjesa zgusne, nastavite miješati rukama dok ne dobijete jednoličnu masu.
- Odmorite tijesto: Prebacite tijesto u kalup obložen papirom za pečenje (ostavite dovoljno papira sa strane za lakše vađenje). Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Tijekom tog vremena, smjesa će nabubriti i povezati se.
- Pecite: Zagrijte pećnicu na 180 °C (gornji i donji grijač). Pecite kruh 50-60 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Ohladite: Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja – ovo je ključno za postizanje prave teksture.
Savjeti za posluživanje
Ovaj kruh savršeno se slaže s:
- Namazima poput humusa, avokada ili veganske paštete.
- Slatkim dodacima poput maslaca od orašastih plodova i voća.
- Krem sirevima, povrćem ili domaćim džemovima.
Također je izvrstan uz juhe, variva ili salate.

Čuvanje i zamrzavanje
- Čuvanje: Ohladite kruh i čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do 6-8 dana.
- Zamrzavanje: Narežite kruh na šnite, stavite između njih papir za pečenje i zamrznite u vrećici do 3 mjeseca. Odmrzavajte u hladnjaku ili kratko u tosteru.
Uz minimalno truda i zdrave sastojke, ovaj kruh postat će nezaobilazan u vašem domu! Javite nam dojmove. 😊