Zdravi kruh od zobi i sjemenki bez brašna i kvasca

Zdravi kruh od zobi i sjemenki bez brašna i kvasca

Ako tražite zdrav, hranjiv i jednostavan recept za kruh, ovaj kruh od zobi i sjemenki bez brašna i kvasca savršen je izbor! Ovaj gusti, zasitan i veganski kruh pun je vlakana, proteina, zdravih masnoća i mikronutrijenata poput željeza, kalcija, magnezija i cinka. Uz to, recept je potpuno bez ulja i šećera, a za pripremu su vam potrebni samo osnovni sastojci iz smočnice.



Sastojci

Za pripremu ovog ukusnog kruha trebat će vam:

  • 180 g (2 šalice) zobenih pahuljica
  • 100 g (¾ šalice) suncokretovih sjemenki
  • 80 g (¾ šalice) mljevenih lanenih sjemenki
  • 50 g (⅜ šalice) bučinih sjemenki
  • 30 g (3 ½ žlice) chia sjemenki
  • 30 g (⅓ šalice) psyllium ljuskica
  • 1 žličica soli
  • 400 ml (1 ⅔ šalice) tople vode
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 2 žličice Basico praha

 

Savjeti:

  • Zobene pahuljice (koristite certificirano bezglutenske ako je potrebno)
  • Sjemenke:
    • Sjemenke lana (mljevene, za vezivanje smjese)
    • Sjemenke chia (pomažu u vezivanju)
    • Bučine sjemenke
    • Suncokretove sjemenke
    • Po želji možete dodati i sezam, konopljine sjemenke ili pinjole.
  • Psyllium ljuskice (neizostavni sastojak za teksturu i vezivanje – nema zamjene za ovaj sastojak!)
  • Sol (za poboljšanje okusa). Ukoliko želite pojačati okus svog kruha možete dodati i Nahrin Mješavinu začina s morskom soli
  • Topla voda (važno je da bude vruća kako bi aktivirala psyllium i lanene sjemenke)
  • Jabučni ocat (možete koristiti i drugi, ali jabučni ocat blago omekšava smjesu)
  • Nahrin Basico - topljivi praškasti dodatak prehrani na bazi soli kalcijakalijamagnezijaselenaželjezacinkamangana i bakra. Redovita uporaba Basica opskrbljuje vasš organizam važnim mineralima i elementima u tragovima. 

 



Priprema korak po korak

  1. Pomiješajte suhe sastojke: U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, mljevene lanene sjemenke, chia sjemenke, psyllium ljuskice, bučine i suncokretove sjemenke te sol.
  2. Dodajte mokre sastojke: Ulijte toplu vodu i jabučni ocat te promiješajte drvenom kuhačom. Kad se smjesa zgusne, nastavite miješati rukama dok ne dobijete jednoličnu masu.
  3. Odmorite tijesto: Prebacite tijesto u kalup obložen papirom za pečenje (ostavite dovoljno papira sa strane za lakše vađenje). Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Tijekom tog vremena, smjesa će nabubriti i povezati se.
  4. Pecite: Zagrijte pećnicu na 180 °C (gornji i donji grijač). Pecite kruh 50-60 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Ohladite: Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja – ovo je ključno za postizanje prave teksture.

 



Savjeti za posluživanje

Ovaj kruh savršeno se slaže s:

  • Namazima poput humusa, avokada ili veganske paštete.
  • Slatkim dodacima poput maslaca od orašastih plodova i voća.
  • Krem sirevima, povrćem ili domaćim džemovima.
    Također je izvrstan uz juhe, variva ili salate.

 




Čuvanje i zamrzavanje

  • Čuvanje: Ohladite kruh i čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do 6-8 dana.
  • Zamrzavanje: Narežite kruh na šnite, stavite između njih papir za pečenje i zamrznite u vrećici do 3 mjeseca. Odmrzavajte u hladnjaku ili kratko u tosteru.

 


 

Uz minimalno truda i zdrave sastojke, ovaj kruh postat će nezaobilazan u vašem domu! Javite nam dojmove. 😊