Ako tražite zdrav, ukusan i jednostavan obrok koji ne zahtijeva sate provedene u kuhinji, pečeni losos s povrtnim rezancima idealan je izbor! Ovaj recept spaja sočan losos s laganim povrćem, obogaćenim aromatičnim začinima koji mu daju dodatnu dimenziju okusa. Osim što je prepun proteina i zdravih masti, ovaj obrok je i bez glutena, laktoze te savršen za one koji žele jesti kvalitetno i hranjivo.

Zašto odabrati losos?
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje srca, mozga i kože. Osim toga, odličan je izvor proteina i vitamina D, što ga čini savršenim izborom za uravnoteženu prehranu. Kada ga kombiniramo s povrćem i začinima, dobivamo savršen obrok koji će vas zasititi, a pritom ne opteretiti.

Ključni sastojci koji čine razliku
Kako bi ovaj recept bio još bogatiji okusima, koristimo posebne začine:
-
Mješavina začina za salatu – kombinacija luka, češnjaka, mrkve, poriluka, pastrnjaka, paprike, peršina, estragona, mažurana, ljupčaca, celera, papra i sjemenki gorušice. Savršeno obogaćuje povrtne rezance i daje im svježinu.
-
Mješavina tri vrste papra – crni, bijeli i kajenski papar dodaju blag, ali primjetan pikantni okus koji zaokružuje cijelo jelo.
⏳ Vrijeme pripreme: 20 minuta
👫 Porcije: 4
Sastojci:
-
2 fileta lososa (oko 150-200 g svaki)
-
1 tikvica
-
1 mrkva
-
2 šake svježeg špinata
-
1 češanj češnjaka
-
1 žlica maslinovog ulja
-
1/2 limete ili limuna (za posluživanje)
-
1 žlica Mješavine začina za salatu
-
1 žličica Mješavine tri vrste papra (crni, bijeli i kajenski papar)
-
2 žlice maslinovog ulja (za preljev)
-
1 žlica jabučnog ili balzamičnog octa
-
Sol po ukusu
Za marinadu lososa:
-
2 žlice soja umaka
-
1 žličica meda ili javorovog sirupa
-
1 žličica đumbira (naribanog)
-
1 žličica maslinovog ulja
-
1/2 žličice Mješavine tri vrste papra
Priprema:
-
Priprema lososa:
-
Pomiješajte sastojke za marinadu i premažite filete lososa.
-
Ostavite da odstoje 10-15 minuta.
-
-
Priprema povrća:
-
Tikvicu i mrkvu narežite spiralizatorom ili tanko julienne nožem.
-
Češnjak sitno nasjeckajte.
-
-
Pečenje lososa:
-
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja.
-
Ispecite losos s kože prema dolje 3-4 minute, zatim okrenite i pecite još 2-3 minute dok ne dobije zlatnu koricu.
-
Izvadite i stavite sa strane.
-
-
Začinjavanje povrća:
-
U istoj tavi dodajte još malo maslinovog ulja i prodinstajte češnjak kratko.
-
Dodajte špinat i povrtne rezance, pržite 2-3 minute dok ne omekšaju, ali ostanu hrskavi.
-
U posudi pomiješajte Mješavinu začina za salatu, ocat i maslinovo ulje, te prelijte preko povrća.
-
Dodajte Mješavinu tri vrste papra i sol po ukusu.
-
-
Posluživanje:
-
Povrće rasporedite na tanjure i stavite pečeni losos na vrh.
-
Poslužite s kriškom limete ili limuna za svježinu.
-
Savjeti za savršeno pečen losos
-
Koristite tavu s neprianjajućim dnom kako biste postigli savršenu koricu.
-
Ne prepecite losos! Peče se svega nekoliko minuta s obje strane – čim se lagano razdvaja vilicom, gotov je.
-
Za dodatnu aromu, nakon pečenja ga možete lagano pokapati maslinovim uljem ili dodati malo tostiranih sjemenki sezama.
Zdrav obrok u samo 20 minuta
Bilo da tražite brz ručak ili laganu večeru, ovaj recept donosi savršenu ravnotežu hranjivih sastojaka i okusa. Uživajte u zdravoj prehrani bez kompromisa – uz pravi odabir namirnica i začina, vaše će tijelo biti zahvalno!