Pečeni losos s povrtnim rezancima – zdrav i brz obrok za svaki dan

Pečeni losos s povrtnim rezancima – zdrav i brz obrok za svaki dan

Ako tražite zdrav, ukusan i jednostavan obrok koji ne zahtijeva sate provedene u kuhinji, pečeni losos s povrtnim rezancima idealan je izbor! Ovaj recept spaja sočan losos s laganim povrćem, obogaćenim aromatičnim začinima koji mu daju dodatnu dimenziju okusa. Osim što je prepun proteina i zdravih masti, ovaj obrok je i bez glutena, laktoze te savršen za one koji žele jesti kvalitetno i hranjivo.

 

Nahrin - Pečeni losos s povrtnim rezancima

Zašto odabrati losos?

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje srca, mozga i kože. Osim toga, odličan je izvor proteina i vitamina D, što ga čini savršenim izborom za uravnoteženu prehranu. Kada ga kombiniramo s povrćem i začinima, dobivamo savršen obrok koji će vas zasititi, a pritom ne opteretiti.

 

Nahrin - Pečeni losos s povrtnim rezancima

Ključni sastojci koji čine razliku

Kako bi ovaj recept bio još bogatiji okusima, koristimo posebne začine:

  • Mješavina začina za salatu – kombinacija luka, češnjaka, mrkve, poriluka, pastrnjaka, paprike, peršina, estragona, mažurana, ljupčaca, celera, papra i sjemenki gorušice. Savršeno obogaćuje povrtne rezance i daje im svježinu.

  • Mješavina tri vrste papra – crni, bijeli i kajenski papar dodaju blag, ali primjetan pikantni okus koji zaokružuje cijelo jelo.

 

⏳ Vrijeme pripreme: 20 minuta

👫 Porcije: 4

Sastojci:

  • 2 fileta lososa (oko 150-200 g svaki)

  • 1 tikvica

  • 1 mrkva

  • 2 šake svježeg špinata

  • 1 češanj češnjaka

  • 1 žlica maslinovog ulja

  • 1/2 limete ili limuna (za posluživanje)

  • 1 žlica Mješavine začina za salatu

  • 1 žličica Mješavine tri vrste papra (crni, bijeli i kajenski papar)

  • 2 žlice maslinovog ulja (za preljev)

  • 1 žlica jabučnog ili balzamičnog octa

  • Sol po ukusu

Za marinadu lososa:

  • 2 žlice soja umaka

  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa

  • 1 žličica đumbira (naribanog)

  • 1 žličica maslinovog ulja

  • 1/2 žličice Mješavine tri vrste papra

 

Priprema:

  1. Priprema lososa:

    • Pomiješajte sastojke za marinadu i premažite filete lososa.

    • Ostavite da odstoje 10-15 minuta.

  2. Priprema povrća:

    • Tikvicu i mrkvu narežite spiralizatorom ili tanko julienne nožem.

    • Češnjak sitno nasjeckajte.

  3. Pečenje lososa:

    • Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja.

    • Ispecite losos s kože prema dolje 3-4 minute, zatim okrenite i pecite još 2-3 minute dok ne dobije zlatnu koricu.

    • Izvadite i stavite sa strane.

  4. Začinjavanje povrća:

    • U istoj tavi dodajte još malo maslinovog ulja i prodinstajte češnjak kratko.

    • Dodajte špinat i povrtne rezance, pržite 2-3 minute dok ne omekšaju, ali ostanu hrskavi.

    • U posudi pomiješajte Mješavinu začina za salatu, ocat i maslinovo ulje, te prelijte preko povrća.

    • Dodajte Mješavinu tri vrste papra i sol po ukusu.

  5. Posluživanje:

    • Povrće rasporedite na tanjure i stavite pečeni losos na vrh.

    • Poslužite s kriškom limete ili limuna za svježinu.

 

Savjeti za savršeno pečen losos

  • Koristite tavu s neprianjajućim dnom kako biste postigli savršenu koricu.

  • Ne prepecite losos! Peče se svega nekoliko minuta s obje strane – čim se lagano razdvaja vilicom, gotov je.

  • Za dodatnu aromu, nakon pečenja ga možete lagano pokapati maslinovim uljem ili dodati malo tostiranih sjemenki sezama.

 

Zdrav obrok u samo 20 minuta

Bilo da tražite brz ručak ili laganu večeru, ovaj recept donosi savršenu ravnotežu hranjivih sastojaka i okusa. Uživajte u zdravoj prehrani bez kompromisa – uz pravi odabir namirnica i začina, vaše će tijelo biti zahvalno!