Bezglutenska tjestenina s rajčicama, repovima škampa i svježim bosiljkom

Bezglutenska tjestenina s rajčicama, repovima škampa i svježim bosiljkom

Ovaj recept za bezglutensku tjesteninu koji je gotov za samo 30 minuta, uvijek će vas oduševiti bez obzira koliko puta ste ga već radili! Jednostavan za pripremu i prepun svježih, aromatičnih okusa, savršen je za bilo koji dan u tjednu. Poslužite ga s tjesteninom po vašem izboru, a za dodatni užitak dodajte kozji sir ili fetu. Brzo, ukusno i prilagođeno svima koji izbjegavaju gluten!



Vrijeme pripreme: 25 minuta
Porcije: 4

Sastojci:

  • 300 g bezglutenske tjestenine (npr. špageti ili linguine)
  • 250 g repova škampa, očišćenih
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 10-15 listova svježeg bosiljka
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica Nahrin povrtnog temeljca
  • 1/2 žličice Nahrin Mješavine začina s morskom soli žličice
  • 1/4 žličice svježe mljevenog Nahrin papra
  • Prstohvat chili pahuljica (po želji, za blagu pikantnost)
  • 200 g svježih rajčica (ili 1 konzerva oguljenih rajčica)
  • 30-40 g naribanog parmezana ili pecorino sira

 

 Upute:

  • Priprema tjestenine:

    • Skuhajte bezglutensku tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
    • Ocijedite tjesteninu i sačuvajte oko 1/2 šalice vode od kuhanja.

 

  • Priprema škampa i umaka:

    • U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
    • Dodajte nasjeckani češnjak i chili pahuljice te pržite dok češnjak ne zamiriše, oko 30 sekundi.
    • Dodajte repove škampa i pržite ih 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu ružičasti i kuhani.
    • Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.

 

  • Priprema umaka s rajčicama:

    • U istu tavu dodajte preostale 2 žlice maslinovog ulja.
    • Dodajte svježe rajčice (ili konzervirane oguljene rajčice) te kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta dok rajčice ne omekšaju i puste sok.
    • Dodajte povrtni temeljac, posolite i popaprite po ukusu.
    • Pustite da lagano kuha još 2-3 minute dok umak ne postane gusta konzistencija.

 

  • Spajanje sastojaka:

    • Vratite škampe u tavu s umakom od rajčica.
    • Dodajte kuhanu tjesteninu u tavu i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
    • Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.
    • Umiješajte svježe listove bosiljka.

 

  • Posluživanje:

    • Poslužite odmah, s naribanim parmezanom ili pecorinom po želji.
    • Po želji ukrasite dodatnim bosiljkom ili kapljicom maslinovog ulja.

 


Uživajte u ovom ukusnom i laganom mediteranskom jelu! 😊