Ovaj recept za bezglutensku tjesteninu koji je gotov za samo 30 minuta, uvijek će vas oduševiti bez obzira koliko puta ste ga već radili! Jednostavan za pripremu i prepun svježih, aromatičnih okusa, savršen je za bilo koji dan u tjednu. Poslužite ga s tjesteninom po vašem izboru, a za dodatni užitak dodajte kozji sir ili fetu. Brzo, ukusno i prilagođeno svima koji izbjegavaju gluten!
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Porcije: 4
Sastojci:
- 300 g bezglutenske tjestenine (npr. špageti ili linguine)
- 250 g repova škampa, očišćenih
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 10-15 listova svježeg bosiljka
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica Nahrin povrtnog temeljca
- 1/2 žličice Nahrin Mješavine začina s morskom soli žličice
- 1/4 žličice svježe mljevenog Nahrin papra
- Prstohvat chili pahuljica (po želji, za blagu pikantnost)
- 200 g svježih rajčica (ili 1 konzerva oguljenih rajčica)
-
30-40 g naribanog parmezana ili pecorino sira
Upute:
-
Priprema tjestenine:
- Skuhajte bezglutensku tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
- Ocijedite tjesteninu i sačuvajte oko 1/2 šalice vode od kuhanja.
-
Priprema škampa i umaka:
- U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
- Dodajte nasjeckani češnjak i chili pahuljice te pržite dok češnjak ne zamiriše, oko 30 sekundi.
- Dodajte repove škampa i pržite ih 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu ružičasti i kuhani.
- Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
-
Spajanje sastojaka:
- Vratite škampe u tavu s umakom od rajčica.
- Dodajte kuhanu tjesteninu u tavu i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.
- Umiješajte svježe listove bosiljka.
-
Posluživanje:
- Poslužite odmah, s naribanim parmezanom ili pecorinom po želji.
- Po želji ukrasite dodatnim bosiljkom ili kapljicom maslinovog ulja.
Uživajte u ovom ukusnom i laganom mediteranskom jelu! 😊